fbpx

SUSHI

Sushi skradło nasze serca


Jeszcze do niedawna sushi było w Polsce potrawą mało popularną, a na osoby, które zachwalały japońskie specjały, patrzono z niedowierzaniem. Dziś, sushi jest cenionym elementem polskiej sceny kulinarnej, bardzo poszukiwanym i chętnie spożywanym.

Jedno jest pewne — jeśli ktoś pokocha sushi — będzie to miłość na zawsze. Dlaczego tak się dzieje? Sushi oferuje niespotykane w naszej kulturze smaki, a przy tym jest niezwykle wygodne do jedzenia. Czy wiecie, że japoński savoir vivre dopuszcza jedzenie sushi palcami? Polecamy spróbować, smakuje wtedy jeszcze pyszniej!

 

Sushi niesie ze sobą całe wieki historii, kultury i ceremonii, która miała mistyczny wymiar i jest swoistą formą medytacji. Historia sushi sięga V-III wieku p.n.e., kiedy to w Chinach sfermentowany ryż był sposobem na piklowanie ryby. Z czasem proces fermentacji stawał się szybszy — między innymi dzięki zastosowaniu octu ryżowego, a wyrzucany wcześniej ryż stał się elementem spożywanym wraz z rybą.

Dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku zaczęto przygotowywać sushi jako świeży ryż z surową rybą, które dla walorów smakowych były doprawione słono-słodko-kwaśnym sosem, a dla wygody jedzenia owijane w algi morskie (nori). Współczesne sushi przeszło długą drogę, aby stać się tym, co obecnie znamy i kochamy. Przygotujemy je specjalnie dla Ciebie.

 

Zobacz nasze przykładowe kompozycje

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Zadzwoń i zapytaj o ofertę!